top of page
  • Foto van schrijverRoland Mötter

Van Vaartocht Tot YouTube Video

Bijgewerkt op: 5 feb. 2022

We krijgen nog weleens de vraag. Hoe maak je de films of welke camera gebruik je?

Iets wat allereerst redelijk belangrijk is zijn natuurlijk de weersomstandigheden. Blauwe lucht en zon geven immers veel mooiere beelden dan wanneer het bewolkt of regenachtig weer is. Bij dagtochtjes of weekenden bepaald de weersverwachting of de camera's mee gaan. Tijdens de vakanties is het vaak een beetje geluk hebben als het gaat om de weersomstandigheden. Zo heb ik de Hollandsche IJssel nog nooit met blauwe lucht en zon mogen filmen.


We gebruiken voor het filmen verschillende camera's. We hebben 2x een SJCam4000 wifi camera en 1x een GoPro Hero8. Ik kan deze d.m.v. Wi-Fi en/of Bluetooth bedienen. Daarnaast heb ik nog een Panasonic HV-c770 hand camera en onze telefoons natuurlijk. De GoPro staat boven in de mast. En de bedoeling is dat ik die vanaf dit jaar ook op afstand kan laten bewegen. (de zogenaamde pan/tilt functie). Ik kan dan met behulp van een joystick de camera in de mast langs de horizontale en verticale as laten bewegen. De nieuwe mast heb ik iets langer laten maken zodat ik ook achteruit kan filmen. Dit alles komt de variatie in de films ten goede.


Met name voor de vakanties is het belangrijk dat ik voldoende opslag capaciteit aan boord heb voor de videobestanden van de camera's. Afgelopen zomer (2021) kwam ik na 4 weken met ongeveer 600 Gb aan data thuis. 1 van de SJCam camera's zit met een steuntje aan het geusje op de kop. Deze camera filmt bijna constant als een soort dashcam. En de andere SJCam camera zit met een magneet op de zij of op het achterschip. Deze camera kan ik ook gebruiken op een lange "monopole", een soort uitschuifbare 1 benige antenne. Dit geeft het idee van luchtopnames. In het verleden had ik ook een drone maar dat is niet praktisch als je ook vaart. En daarnaast is het ook vaak niet toegestaan om te vliegen daar waar je dat zou willen doen.

Bij thuiskomst ga ik in mijn studio aan het werk om er vervolgens films van te monteren die op YouTube geplaatst worden. Het begint dan met kopiëren en sorteren van de video bestanden. Na het bepalen van de lay-out, lettertype enz. ga ik op zoek naar muziek. Wat mij betreft een belangrijk onderdeel voor de films in de sfeer zoals ik ze wil maken. Voor 1 film van 20 minuten heb ik al snel 8 muziekjes nodig. Voor de hele serie van de zomervakantie (2021) die nu stap voor stap online komt maak ik gebruik van ongeveer 250 liedjes. Om geen problemen te krijgen met auteursrechten maak ik gebruik van, voor mij, rechten vrije muziek. Kijk maar eens op de website van Epidemicsound waar ik het meeste van mijn muziek vandaan haal.


Dan hebben we dus ruw filmmateriaal, we weten hoe het eruit moet gaan zien qua vormgeving en we hebben muziek. Dan gaat het echte monteren beginnen. Voor de montage gebruik ik Adobe Premiere Pro CS6. Een prachtig professioneel stukje software dat redelijk eenvoudig is in gebruik. De tijd die nodig is voor het maken van 1 film kan behoorlijk variëren. De films waar we het hier over hebben, ongeveer 20 á 25 minuten lang, vragen een uur of 5 van je tijd voor het maken ervan.


Daarom is het ook zo leuk wanneer er na het plaatsen van een film op YouTube erop de Like Duimpjes geklikt wordt en als er zelfs reacties bij geschreven worden. Dit zien makers van content als een compliment voor hun werk. En daarnaast is het ook juist goed voor het YouTube kanaal. De ranking van het kanaal is sterk gebaseerd op het aantal keer dat een film bekeken wordt, hoelang een film bekeken wordt, of de film geliked wordt en of er reacties bij geschreven worden. Natuurlijk is ook het aantal abonnees van belang, dus als je nog niet geabonneerd bent op ons YouTube kanaal doe dat dan even s.v.p. Je kunt dit al doen door op de volgende link te klikken. Abonneer op het YouTube kanaal van Varen met de Lithakia


Goed vaart en let op altijd 1 vuistje onder kiel!

147 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page